De kwekerij is officieel geopend


Afgelopen vrijdag hadden we een feestje ter gelegenheid van de opening van de Stadsakker.kwekerij. Na een paar hele warme dagen, was het vrijdag zoals het in maart soms kan te zijn; koud. Maar dat maakte het feestje niet minder gezellig. Er staat weliswaar nog geen plantje in de grond, maar het seizoen staat wel op het punt te beginnen.

Wethouder Jan Seton was aanwezig om de kwekerij in alle rust te bekijken en de openingshandeling te verrichten. Als cadeautje kreeg de Stadsakker een appel; als symbool voor de drie appelbomen die de gemeente cadeau geeft aan de kwekerij. Dit weekend mag ik een lekkere keuze maken. Daarnaast kwamen de jongens van  Groen Links langs, (Benni Leemhuis, Mattias Gijsbertsen en Bas Eijckhout) die de kwekerij nu sponsoren door groentepakketten af te nemen.

Voor een kleine sfeerimpressie hieronder het openingspraatje.


Welkom iedereen.

Welkom, 
op deze unieke plek voor stadslandbouw. Na een lange zoektocht samen met de gemeente hebben we de ideale plek gevonden. We hebben aan de ene kant het open Groninger land en het contact met de agrarische land. We zien de woningen waar we contact hebben met de klant. En we zien aan de andere kant de Suikerunie, die het contrast laat zien tussen grootschalige en kleinschalige productie.

Welkom,
 op de plek die vanaf nu “De Stadsakker” heet. De Stadsakker heeft als doel groente en fruit terugbrengen naar de achtertuin in de breedste zin van het woord. Dat doen we met de winkel, voor iedereen die zelf zijn groente wil verbouwen en nu ook met de kwekerij voor mensen met minder tijd, minder ruimte of minder groene vingers.

Twee jaar geleden ben ik met een agrarische studiebeurs  (Nuffield Scolarship) onder andere door Canada gereisd. Hier heb ik geleerd dat; Voedsel pas voedsel is als het op de plek is waar het als voedsel nodig is. Ik ben daar bijvoorbeeld langs sojavelden gereden, kilometers lange velden met soja. De boeren daar eten geen soja, maar verbouwen het voor de export. Bij de fabriek worden de bonen opgeslagen in silo’s en verkocht als de prijzen goed zijn. Voedsel is hier een belleggingsobject.

Maar u kunt zich ook wel een voorstelling maken van een oude vrachtwagen, vol met zakken rijst, die bij een vluchtelingenkamp wordt tegengehouden door gewapende mannen. Ook hier is de rijst geen voedsel, het is hier een machtsmiddel geworden.

Lokale voedselproductie zorgt voor, onafhankelijkheid, het zorgt voor  een impuls in de lokale economie, het hersteld de band met ons voedsel, het verbind mensen met elkaar, het vergroot de differsiteit van ons eten en het zorgt voor een groenere en leefbare omgeving. Deze plek, omringt met bomen, is daar een voorbeeld van.

Welkom,
in het jaar 2014, het jaar dat door de Verenigde Naties is uitgeroepen tot het jaar van de Familielandbouw. De Stadsakker is zo’n familiebedrijf, maar wel een familiebedrijf 2.0.
Het is geen bedrijf dat is overgegaan van vader op zoon of van moeder op dochter. We starten in deze tijd een heel nieuw bedrijf, met als doel vooral klein te blijven. We zoeken samenwerking met de RuG en Wageningen. We leveren direct aan de klant. En we zoeken input van buiten de familie, met een aantal verstandige mensen in een zogenaamd "team van wijzen". Opvallend genoeg zijn dat alle vier vrouwen. Niet zo gek trouwens, want 70% van de totale wereld voedselproductie wordt door vrouwen geproduceerd.

Tot slot, welkom wethouder Jan Seton, die na een korte introductie de openingshandeling zal verrichten

We verheugen ons op een mooi en groeizaam seizoen.